Matikkatuokio päiväkodissa – miniprojekti

Valitsimme tutustuttavaksi peliksi Kindergarten Math-sovelluksen. Sovelluksessa on erilaisia pikku pelejä, joissa voi harjoitella esimerkiksi yhteen- ja vähennyslaskuja, lukujonoja sekä numeroiden tunnistamista. Latasimme sovelluksen älypuhelimelle, mutta vastaava löytyisi varmasti myös iPadille (emme saaneet iPadia nyt käyttöömme).

Päätimme hyödyntää yhteen- ja vähennyslaskupelejä ja esitellä 4-6-vuotiaille lapsille yhteen- ja vähennyslaskujen idean. Alkuoletuksena on, että lapset tunnistavat jo numerot ja osaavat laskea 0-10. Ideaalitilanteessa päiväkodissa on hyvä elektroniikkavarustelu, mutta lapset voisi myös jakaa pienryhmiin ja käyttää laitteita vuorotellen.

Opettaja esittelee yhteen- ja vähennyslaskun idean havainnollistaen pienten esineiden, esim. pallojen avulla. Lapsille annetaan iPad tai älypuhelin ja avataan Kindergarten Math-sovellus. Lapset saisivat sitten pelata peliä itse. Opettajan rooli on melko pieni – hänen tulee esitellä idea ja sovellus, auttaa lapset alkuun ja myöhemmin avustaa pyydettäessä. Opettaja myös varmistaa, että kaikki lapset ymmärtävät yhteen- ja vähennyslaskun idean ja saavat oikeita vastauksia. Jos osalla lapsista osaaminen on pidemmällä eli yhteen- ja vähennyslasku on hallussa, saa kokeilla myös sovelluksen muita toimintoja.

Yhteen- ja vähennyslaskua voisi tietysti opetella myös kynän ja paperin avulla, mutta tekniikkaa hyödyntäen oppiminen on usein hauskempaa ja mielekkäämpää varsinkin lasten mielestä. Nykyajan lapset innostuvat enemmän elektronisista välineistä ja niiden avulla tapahtuvasta oppimisesta, ja laskemisen idea hahmottuu kuin huomaamatta. Työskentely tapahtuu nopeassa tuokiossa, sillä sovellus ei alkuinnostuksen jälkeen todennäköisesti jaksa kiinnostaa kauaa, mutta sen jälkeen lapsilla on laskemisen perusidea hallussaan.

Työskentely sovelluksen parissa vaatii ohjeiden kuuntelutaitoa ja keskittymiskykyä. Laitteiden käyttö todennäköisesti onnistuu lapsilta luonnostaan, eikä vaadi sen takia kokemusta esimerkiksi iPadin käytöstä. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s